Landscape front 2021.jpg
 

Nowruz is een oeroud lentefeest dat door meer dan driehonderd miljoen mensen op de wereld wordt omarmd als de start van het nieuwe jaar.

Den Haag viert dit met een multidisciplinair online festival met muziek, dans, poëzie, eten en drinken waarbij we elkaar uitnodigen om in elkaars culturele keuken te kijken. Het feest dat van Afghanistan en Iran tot aan de Balkan wordt gevierd kent een lange traditie en is door UNESCO aangewezen als een feest dat zich inzet voor vrede en saamhorigheid. Twee waarden die naadloos aansluiten op de Haagse kernwaarden.

Nowruz is oorspronkelijk een feest van Medische en Perzische volkeren. Iedere cultuur hanteert zijn eigen tradities en bijbehorende rituelen.

 
blauw los.jpg

In gesprek met Balout Khazraei. Hoe groeide zij op met Nowruz in Teheran, en wat zijn haar drijfveren om Nowruz in Den Haag te organiseren. Lees alles en meer in dit interview met de programmamaakster van het Nowruz Online Lentefestival.

Voorafgaand aan het Nowruz Lentefestival spraken we via Skype met Solmaz Badri. De Iraanse soliste staat aan de wieg van haar eigen Paliz Ensemble en timmert al 10 jaar aan de weg als solozangeres. Niks bijzonders zou je denken, als je niet weet dat het streng conservatieve bewind in Iran geen plek kent voor vrouwelijke solisten. Solo zingen in het openbaar is voorbehouden aan mannen. Voor vrouwen is dit ten strengste verboden, tenzij voor een publiek dat louter uit vrouwen bestaat. 

blokkensschema.jpg
 

Online Festival

Muziek en dans

Poëzie - download hier de gedichten

Op zaterdag 3 april 2021 toveren we de Nieuwe Kerk en Theater aan het Spui om tot het Nowruz walhalla van Den Haag.

Het lentefestival vindt dit jaar in zijn geheel online plaats zonder publiek en is gratis te bekijken via de livestream.

Het doorlopende programma van 17.00 tot 23.00 is een rijke afwisseling van muziek en dans afgewisseld met prachtige poëzie. Bij Nowruz hoort ook een de traditie van eten en drinken uit alle windstreken. Door de coronamaatregelen is het mogelijk om een borrelbox te bestellen bij wijnhandel de Filosoof in Den Haag.

Wat is er te doen

Op het programma staat een breed spectrum aan muzikale en dansoptredens waaronder het Bridge Ensemble; letterlijk een ensemble dat muziek overbrugt door het samenbrengen van Perzische- en flamencomuziek.

 

Ook geen onbekende in Den Haag is het ensemble van Ilyas Nadjafi. Binnen de wereldmuziek is hij een specialist op het gebied van Dhrupad zang, wat het oudste genre is binnen de Noord-Indiase klassieke muziek. In 2017 trad hij op als solist in het Concertgebouw Amsterdam in het kader van de Holland Festival productie “Temple of Time”.

Verder hoor je nostalgische Perzische popmuziek van Ali Safavian & friends, Arabische muziek op de ud van Kamal Hors en Koerdisch / Nederlandse cross-over van singer-songwriter Stefka begeleidt door de broers Nariman en Monir Goran.

Niet fysiek aanwezig in Den Haag maar wel via een live-verbinding in Iran hoor je het Paliz Ensemble. Extra bijzonder aan dit ensemble is de rol van zangeres Solmaz Badri. In het Iran is het namelijk niet toegestaan om als vrouwelijke solist op te treden. Gelukkig is dit met een livestream wel te zien tijdens het online lentefestival.

Ook is er plek om de rijke poëtische tradities die in Nederland geworteld zijn te ontdekken. Denk aan de Koerdisch-Turkse dichter en James Joyce-vertaler Kawa Nemir naast de poëzie van de Afghaans-Nederlander Ofran Badakshani, De Nederlands-Oezbeekse Shahzoda Samarqandi of de Iraaks-Nederlandse dichter Baban Kirkuki.


Nowruz is een initiatief van Balout Khazraei en Shervin Nekuee. Als betrokken Hagenaren zetten zij zich er continu voor in om de stad cultureel nog rijker te maken.

Programma

 
Contact

Powered by Zuiderstrandtheater

Festivalpartner

  • Facebook Social Icon

Volg ons op Facebook

Sponsored by